Böbrek naklinden sonra hamilelik ve bebek sahibi olmak, nakilli hastanın normal yaşama dönmesi açısında da destekleyicidir. Ancak kadınlar böbrek naklinden sonra hamile kalmak için 2 yıl beklemeli ve mutlaka doktora danışmalılar.

Kronik böbrek yetmezliği hormonal dengeyi bozarak adet düzensizlikleri, yumurtlama olmaması ve cinsel isteksizliğe neden olabilir. Buna bağlı olarak kadınlarda gebelik sorunları ortaya çıkar. 

Böbrek nakli sonrası, bozulan hormonal denge birkaç hafta içinde düzelir ve yumurtlama düzene girer.

Böbrek nakli olan kadınlarda normal gebelik oluşabilir. Ancak, böbrek nakli sonrası oluşan gebelikte hem anne hem de bebek açısından bazı riskler bulunmaktadır. 

Hipertansiyon, preeklamsi ve şeker hastalığı, nakilli hastalarda normal gebelere göre daha sık görülür. Düşük riski de, normal gebelere göre daha yüksektir.

Nakil sonrası gebelik için en uygun zaman, serum kreatinin seviyesinin 1.5 mg/dl’nin altında olduğu zamandır.

Böbrek nakli sonrası doğum oranı, normal doğum oranı ile aynıdır. Nakil hastasında doğum, tercihan vajinal yoldan olmalıdır, ancak uygulama da sezaryen daha sık tercih edilmektedir. 

Böbrek nakli olan hastada, böbrek reddi olmaması için kullanılan bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımına, gebelik öncesi, sonrası ve emzirme döneminde devam edilmelidir. Bu ilaçlardan tacrolimus ve prednizolon gebelik döneminde de güvenle kullanılabilir. mTOR inhibitörleri ve mikofenolat mofetil ise gebelikte kullanılmamalıdır.

Pin It on Pinterest